KAMPANJA O PrEP-u


Da nas pratite na društvenim mrežama, videli biste nas kako pričamo o našoj novoj PrEP kampanji, PrEPARAČKE PRIČE. PrEParačke priče kampanja je pokrenuta ovog meseca u susret obeležavanju 1.Decembra – Međunarodnog dana borbe protiv HIV/ADIS-a i trajaće sve do 1. februara 2023.godine. Kampanja ima za cilj da podigne svest o tableti za prevenciju HIV-a u Srbiji među populacijama u povećanom riziku od dobijanja HIV-a odnosno osobama koje imaju nezaštićene seksualne odnose, posebno među muškarcima koji imaju seks sa muškarcima (MSM populacija).

PrEP – takođe poznat kao pre-ekspoziciona profilaksa pre izlaganja – je tableta koju uzimate pre seksualnog odnosa koja u velikoj meri smanjuje rizik od dobijanja HIV-a (gotovo je 100% efikasna kada se uzima kako je propisano). Studije su dokazale da je PrEP veoma efikasan u zaustavljanju HIV-a: sve dok se uzima kako treba, PrEP vam nudi skoro 100% zaštitu od HIV-a.

Pokrenuli smo ovu kampanju kako bismo osigurali na neke činjenice u vezi PrEP-a – da se o tome mnogo priča ali malo zna! Podsećajući ciljne grupe na ono sa čime se sigurno suočava – ukoliko nisu pažljivi! Da nešto što predstavlja zadovoljstvo (seksualni odnosi bez zaštite) veoma lako može da preraste u agoniju sa neizvesnim krajem, ukoliko nema dovoljno poznavanja svrhe, informacija i znanja o odgovornoj upotrebi i prednostima ovog vida zaštite.

Zahvaljujemo se prof.dr Danieli Marić sa Klinike za infektivne bolesti – Klinički centar Vojvodine kao i prim. dr sc. med. Mili Paunić iz Zavoda za zdravstvenu zaštitu studenata Beograd što su deo kampanje da se o PrEP-u sazna što više i što bolje!

Kreirali smo PrEPARAČKU PRIČU kako bi vam skrenuli pažnju da obična avantura može postati triler, ali i prerasti u horor priču.

Više informacija možete naći i na našoj stranici PrEP

Informacije o besplatnom testiranju na HIV potražite i ovde NS CHECKPOINT

Kampanja se realizuje kroz projekat “Plan implementacije profilakse pre izlaganja HIV-u (PrEP) u Srbiji” podržan od strane Gileada Sciences Europe Ltd.