SEKSUALNA ORIJENTACIJA


Vaša seksualna orijentacija i rod su važan deo onoga što jeste. Većim saznanjem o rodu, rodnom identitetu i seksualnoj orijentaciji može vam pomoći da shvatite sebe i svet oko sebe.


Šta je seksualna orijentacija?

Seksualna orijentacija je emocionalna, romantična ili seksualna privlačnost koju osoba oseća prema drugoj osobi. Postoji nekoliko vrsta seksualne orijentacije; na primer:

Heteroseksualna. Osobe koje emotivno i fizički privlače osobe suprotnog pola.: Heteroseksualne muškarce privlače žene, a heteroseksualne žene privlače muškarci.

Homoseksualna. Osobe koje emotivno i fizički privlače osobe istog pola: žene koje privlače druge žene su lezbejke; muškarci koji su privučeni drugim muškarcima se nazivaju gej. (Termin gej se ponekad koristi za opisivanje homoseksualnosti pojedinaca oba pola.)

Biseksualna. Osobe koje emotivno i fizički privlače osobe oba pola.

Aseksualna. Osobe koje nisu zainteresovane za seksualne odnose, ali mogu da osećaju emotivnu bliskost drugih osoba.


Šta uzrokuje seksualnu orijentaciju?

Seksualna orijentacija je prirodni deo onoga što jeste - to nije izbor. Vaša seksualna orijentacija može da se promeni tokom vašeg života.


Šta je LGBT?

LGBT je skraćenica koji se odnosi na lezbejke, gejeve, biseksualne i transrodne osobe. LGBT se koristi da bi se jednom rečju imenovale različite grupe. Ovo je najrasprotranjeniji termin kojim se označavaju različite seksualne i polno/rodne osobe.

Osnovni srodni pojmovi:

ROD je socijalni konstrukt „muškosti“ i „ženskosti“, dok se POL odnosi na biološku podelu tj. podelu polnih organa koje osoba ima.

RODNI IDENTITET je naš lični osećaj kom rodu pripadamo, nezavisno od polnih karakteristika; npr.imam ženske polne organe a ja se osećam kao muškarac.

RODNE ULOGE – tradicionalna podela kakvi bi trebali biti muškarci a kakve žene.

Transrodna osoba - osoba čiji je rodni identitet i/ili rodno izražavanje drugačije u odnosu na društveno prihvaćene rodne uloge tj.rođenjem pripisani rod.

Transeksualna osoba – osoba koja ima želju da promeni svoj pol, kao i osoba koja je delimično ili potpuno promenila (uključujući hormonalnu terapiju i hirurške intervencije) svoje telo, izražavanje svog roda i/ili polnog identiteta.